ממה עשויה לנבוע התקרחות אצל נשים?

נשירת שיער קשורה לעיתים קרובות באופן סטריאוטיפי לגברים, אבל מה קורה כשאתן מבחינות בעוד שיערות על המברשת או על הכרית? התקרחות נשית (FPB), או התקרחות אנדרוגנית אצל נשים, היא מציאות עבור נשים רבות ברחבי העולם. במאמר זה נחשוף את הסיבות למצב זה שלעיתים קרובות מתעלמים ממנו. בין אם אתן קוראות מתוך סקרנות בלבד או מחפשות תשובות לנשירה שלכן, בסוף המאמר תדעו על הגורמים השונים שיכולים לגרום להתקרחות שלכן.

  1. גנטיקה

גנטיקה ממלאת תפקיד חיוני בקביעה אם אישה תסבול מהתקרחות נשית. אם לאישה יש בני משפחה שסבלו מנשירת שיער, מצד האם או מצד האב, היא עשויה לנטות יותר לסבול מתופעה זו. זהו מצב תורשתי, והגנים הקשורים ל-FPB יכולים לעבור הלאה מכל אחד מההורים.

  1. שינויים הורמונליים

  • גיל המעבר ותנודות הורמונליות: שינויים הורמונליים הם גורם משמעותי להתקרחות אצל נשים. תחילתו של גיל המעבר מביאה איתה לעיתים קרובות מספר עצום של שינויים, ונשירת שיער יכולה להיות אחד מהם. במהלך גיל המעבר רמות האסטרוגן יורדות, מה שעלול להוביל לדלילות השיער ובסוף להתקרחות. באופן דומה, תנודות בהורמונים עקב לידה, היריון או הפסקת גלולות למניעת היריון יכולות גם להוביל לנשירת שיער זמנית.
  • אנדרוגנים ותפקידם: אנדרוגנים הם הורמונים זכריים הנמצאים אצל גברים ונשים כאחד. מסיבות שאינן מובנות לחלוטין, זקיקי שיער יכולים להיות רגישים לאנדרוגנים, במיוחד דיהידרוטסטוסטרון (DHT). אצל נשים עם נטייה ל-FPB, זקיקי השיער מתכווצים עם הזמן בשל השפעת DHT, מה שמוביל להידלדלות ובסופו של דבר לנשירת שיער.
  1. מצבים רפואיים

מספר מצבים רפואיים יכולים להוביל לנשירת שיער, כולל:

  • תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS): PCOS הוא מצב המשפיע על מיליוני נשים ברחבי העולם. אחד הסימפטומים של PCOS הוא חוסר איזון בהורמונים זכריים ונשיים. חוסר איזון זה יכול להוביל לבעיות שונות, כולל שיער דליל או התקרחות.
  • הפרעות בבלוטת התריס: בלוטת התריס ממלאת תפקיד מרכזי בוויסות חילוף החומרים, הגדילה וההתפתחות. גם תת-פעילות של בלוטת התריס וגם פעילות יתר של בלוטת התריס עלולות לגרום להתקרחות.
  • אנמיה מחוסר ברזל: ברזל חיוני לצמיחת שיער. נשים הסובלות מאנמיה מחוסר ברזל עלולות לחוות נשירת שיער בין תסמינים אחרים. הסיבה לכך היא שהגוף עשוי לתעדף את הכוונת הברזל הזמין לתפקודים חיוניים, מה שמשאיר מעט לצמיחת שיער.
  • מחלות אוטואימוניות: אלופציה אראטה היא הפרעה אוטואימונית שבה הגוף תוקף את זקיקי השיער שלו, מה שמוביל לנשירת שיער ולבסוף להתקרחות.

 

 

  1. תרופות וטיפולים

תרופות וטיפולים מסוימים עלולים לגרום לנשירת שיער כתופעת לוואי. למשל:

  • טיפולים בסרטן: כימותרפיה והקרנות עלולות להוביל לנשירת שיער ולהתקרחות. נשירת שיער זו היא בדרך כלל זמנית, אך היא יכולה להיות מטרידה.
  • תרופות ללחץ דם: תרופות מסוימות המשמשות לטיפול ביתר לחץ דם עלולות לגרום להתקרחות.
  • תרופות נוגדות דיכאון: תרופות נוגדות דיכאון מסוימות נקשרו לנשירת שיער אצל אנשים.

זכרו שחשוב לה להתייעץ עם הרופא המטפל. הוא יכול להתאים את התרופה או לספק חלופות.

  1. מתח פיזי או נפשי

לחץ פיזי או רגשי משמעותי יכול להוביל לסוג של התקרחות הנקראת טלוגן אפלוביום. סוג זה של נשירת שיער מתרחש כאשר מספר גדול מהרגיל של זקיקי שיער נכנסים לשלב המנוחה, ולאחר מספר חודשים, השערות המושפעות עלולות לנשור באופן פתאומי.

לסיכום

התקרחות נשית אינה רק אתגר אסתטי אלא משתלבת בגנטיקה, שינויים הורמונליים, מצבים רפואיים בסיסיים ואפילו הרגלי היום-יום שלנו. ההכרה במגוון העצום של טריגרים פוטנציאליים היא חיונית, ומשמשת כמצפן המנחה אותנו לקראת תרופות יעילות או דרכי מניעה. שיחה עם איש מקצוע בתחום הבריאות או רופא עור מבטיחה גישה מותאמת אישית לניהול ולהבנה של מצב מורכב זה.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.