הנפש שנשארה בשדה הקרב: איך מתמודדים עם פוסט טראומה מהצבא?

השירות הצבאי בישראל הוא חובה, וישראלים רבים מוצאים את עצמם יוצאים ממנו שונים ממה שהיו כשנכנסו אליו. התפקידים בצה"ל הם מגוונים ורבים, וכל יום בצה"ל מציב אתגרים חדשים שמתרכזים בסופו של דבר למשימה להגן על המדינה ועל הבית. במהלך השירות חיילים צוברים חוויות וזיכרונות שונים, שיכולים מצד אחד לבנות חוסן, ומצד שני להשאיר צלקות שלא תמיד נראות לעין. אחת הצלקות שחיילים עלולים להשתחרר איתה מהשירות היא פוסט טראומה, שיכולה ללוות אותם ולהשפיע על רווחתם הרגשית והנפשית למשך זמן רב. במאמר זה נדבר על פוסט טראומה מהשירות הצבאי ונבין איך ניתן להתמודד איתה ולהקל על המשך חייכם.

זיהוי המקור

הצעד הראשון להתמודדות עם פוסט טראומה הוא הבנת המקור שלה. חיילים רבים חוו או היו עדים לאירועים שעלולים להוביל להלם קרב, שהוא התגובה הרגשית המיידית של חיילים למצבי לחימה, תקופה קצרה לאחר התרחשותם. פוסטראומה צבאית יכולה לנבוע ממקורות שונים כגון לחימה ישירה, עדות לפגיעה בחברים או איום מתמיד של התקפות אויב. ההכרה בכך שחוויות כאלה יכולות להוביל להפרעות רגשיות חיונית להחלמה.

תסמינים נפוצים

  • תגובות רגשיות: חיילים עלולים לחוות רגשות של עצב, כעס או אשמה, ולמצוא את עצמם חיים מחדש רגעים של מצוקה או להרגיש כל הזמן על הקצה.
  • תגובות פיזיות: אלה כוללות הפרעות שינה, עייפות ותגובות פיזיולוגיות אחרות, כמו קצב לב מוגבר או הזעה כאשר מזכירים אירועים טראומטיים.
  • שינויים התנהגותיים: הימנעות מאינטראקציות חברתיות, עצבנות או בריחה ממקומות ומצבים המזכירים את אחת הטראומות יכולים גם הם להעיד על קיומה של פוסט טראומה.
  • השפעות קוגניטיביות: חיילים עלולים לסבול מירידה בריכוז, מפלאשבקים או מתחושת איום חוזרת ומתמשכת.

פנו לעזרה מקצועית

פנייה להדרכה מקצועית היא הכרחית וחשובה לתהליך הריפוי. מטפלים או יועצים מיומנים יכולים להציע טיפולים מועילים כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), שנועד לעבד זיכרונות טראומטיים ולסייע בהתמודדות עם רגשות ומחשבות מטרידים. זהו טיפול שלרוב יהיה קצר יותר מטיפולים אחרים, והוא כולל כ-12 מפגשים. בנוסף, מציאת תמיכה בקרב בני גילכם שעברו חוויות דומות, יכולה לעזור מאוד. קבוצות תמיכה לחיילים מציעות פלטפורמה לשיתוף, הבנה וריפוי.

 

 

צרו לעצמכם שגרה

שמירה על שגרה יומיומית יכולה לספק תחושה של נורמליות ושליטה בחיים לאחר טראומה. בין אם מדובר בלוח זמנים של עבודה, עיסוק בתחביבים או פשוט הקדשת זמן מוגדר למנוחה, שגרה יכולה להציע נוחות ואיזון. שלבו בשגרה החדשה שלכם שינויים קטנים שישפרו את בריאותכם, כמו פעילות גופנית ותזונה מאוזנת. פעילות גופנית מועילה גם לבריאות של הגוף וגם לבריאות של הנפש, והיא יכולה לסייע בהפחתת סימפטומים של חרדה ודיכאון הקשורים לפוסט טראומה. פעילויות כגון ריצה, שחייה, או אפילו רק הליכה יכולות לסייע בשחרור אנרגיה כלואה ומתח.

זהו טריגרים וחזקו קשרים חברתיים

חיילים החוזרים מאזורי לחימה עשויים למצוא מצבים, צלילים או תמונות מסוימים מעוררים זיכרונות או תגובות טראומטיות. חשוב לזהות מהם הטריגרים שלכם, ובמידת האפשר להגביל את החשיפה אליהם. עם הזמן, בעזרת דרכים שונות לטיפול והתמודדות, טריגרים אלה יאבדו מעוצמתם. היעזרו בבני משפחה ובחברים כדי להתמודד עם התחושות שהטריגרים מעוררים בכם, וזכרו שגם סתם בילוי זמן יחד יכולים לספק את התמיכה הרגשית שאתם צריכים. הקיפו את עצמכם באנשים מבינים ותומכים שיכולים להציע אוזן קשבת או כתף להישען עליה.

לסיכום

התמודדות עם פוסט טראומה היא מורכבת ודורשת סבלנות, זמן וכוחות רבים, אבל היא בהחלט אפשרית. הקיפו את עצמכם בסביבה אוהבת ותומכת ופעלו כדי לטפל ולרפא את עצמכם ואת הנפש שלכם, ואל תשכחו שכל צעד בדרך הוא חיובי. זהו תהליך מתמשך שיכול לקחת לא מעט זמן וחשוב לא לאבד תקווה. למרות כל הקשיים חשוב לא להזניח את עצמכם, כדי שתוכלו להבטיח שיהיו לכם את החיים הכי טובים שיכולים להיות.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.