סרטן השד נוגע בחיים של מיליונים ברחבי העולם, מעורר רגשות ומעלה שאלות מהותיות בעקבותיו. עבור רבים, זה עשוי להעלות זיכרונות של יקיריהם שחלו או של סיפורי הישרדות. עבור אחרים, זה עשוי להיות עולם לא נודע, מלא מיתוסים ואי ודאויות. במאמר זה נעמיק בשאלה מהו סרטן השד ומדוע כל כך חשוב עבור כל אדם, במיוחד לנשים, להיבדק באופן סדיר.
מהו סרטן השד?
סרטן השד קורה כאשר תאים בשד מתחילים לגדול ללא שליטה. תאים אלו יוצרים בדרך כלל גידול שלעיתים קרובות אפשר לראות בצילום רנטגן או להרגיש כגוש. הגידול הוא ממאיר (סרטני) אם התאים עלולים לפלוש לרקמות הסובבות אותו או להתפשט (לשלוח גרורות) לאזורים מרוחקים בגוף.
השדיים מורכבים משלושה חלקים עיקריים: אונות, שהן בלוטות המייצרות חלב; צינורות, הצינורות הזעירים המובילים חלב מהאונות אל הפטמה; וסטרומה, רקמות השומן המקיפות את הצינורות והאונות. סרטן השד יכול להתחיל בכל אחד משלושת החלקים הללו, אך הסוג הנפוץ ביותר מתחיל בצינורות.
סוגי סרטן השד
יש כמה סוגים של סרטן השד:
- Ductal Carcinoma in Situ (DCIS): זהו סרטן לא פולשני או טרום פולשני, כלומר התאים עדיין לא פלשו לרקמות שכנות. הוא מוגבל לתעלות.
- Invasive Ductal Carcinoma (IDC): זהו הסוג הנפוץ ביותר של סרטן השד. הוא מתחיל בצינורות החלב ואז פולש לרקמות סמוכות בשד.
- קרצינומה לובולרית פולשנית (ILC): סרטן זה מתחיל באונות ויכול לפלוש לרקמות הסמוכות.
גורמי סיכון
סרטן השד יכול להיות מושפע ממספר עצום של גורמי סיכון. חלקם גנטיים, כגון בני משפחה קרובים עם המחלה. אחרים עשויים להיות קשורים לאורח חיים או לגורמים סביבתיים כמו חשיפה ממושכת לאסטרוגן, אשר יכולה לנבוע מתחילת המחזור בגיל מוקדם או מכניסה מאוחרת לגיל המעבר, שימוש בטיפול הורמונלי חלופי, לידות בשלבים מאוחרים יותר בחיים, צריכת אלכוהול ועוד.
חשוב להבין שגם אם יש גורם סיכון אחד או אפילו כמה גורמי סיכון, זה לא בהכרח אומר שאדם יחלה במחלה הזאת. נשים רבות עם גורם סיכון אחד או יותר לעולם לא יפתחו סרטן שד, בעוד שאחרות ללא גורמי סיכון ידועים כן עלולות לחלות בו. כמו כן, על אף שזאת תופעה נדירה, גם גברים עלולים לחלות בסרטן השד. יחסי הגומלין בין גנטיקה, סביבה ואורח חיים הופכים את הסיכון של כל אדם לייחודי.
חשיבות הבדיקות השנתיות
- גילוי מוקדם: הסיבה העיקרית לבדיקות שנתיות היא גילוי מוקדם. אם סרטן השד מתגלה מוקדם, בייחוד לפני שהוא מתפשט, הסיכויים לטיפול מוצלח הם גבוהים הרבה יותר. אבחון מוקדם יכול להוביל למצב שבו לא יזדקקו לטיפולים אגרסיביים בהשוואה לשלבים מתקדמים יותר.
- שיפור בתוצאות הטיפול: כאשר סרטן השד מתגלה בשלב מוקדם, אפשרויות הטיפול רבות וזמינות יותר, והן לעיתים קרובות פולשניות פחות. זה יכול להוביל לאיכות חיים גבוהה יותר לאחר הטיפול.
- שקט נפשי: בדיקות תקופתיות יכולות גם לספק שקט נפשי. ידיעה יכולה להפחית חרדה ומתח הקשורים אל הלא נודע.
סוגי בדיקות
יש כמה בדיקות היכולות לסייע בגילוי מוקדם של סרטן השד:
- ממוגרפיה: זהו צילום רנטגן של השד והוא כיום השיטה הטובה ביותר לגילוי מוקדם של סרטן השד.
- אולטרסאונד שד: נעשה שימוש בגלי קול כדי לייצר תמונות של השד. זה יכול לקבוע אם גוש הוא מוצק או מלא נוזל.
- MRI: במצבים מסוימים בסיכון גבוה, ייתכן שיומלץ על MRI. הוא משתמש במגנטים ובגלי רדיו כדי להפיק תמונות מפורטות של פנים השד.
לסיכום
סרטן השד הוא אתגר עצום המדגיש את יחסי הגומלין העמוקים בין גנטיקה, אורח חיים וסביבה. גם אם אנחנו לא יודעים מהם הגורמים למחלה, דבר אחד ברור – גילוי מוקדם יכול להציל חיים. על ידי מתן עדיפות לבדיקות שנתיות קבועות, אנו מצטיידים בהגנה הטובה ביותר מפני הלא נודע. אמצעים פרואקטיביים אלה לא רק מגדילים את הסיכוי לתוצאות טיפול טובות יותר, אלא גם מעניקים לנו את השקט הנפשי המגיע עם ידע ומודעות.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.