?מדוע העור שלנו משתנה במהלך חיינו

כלל לא קשה לזהות מי בשנות העשרים ומי בשנות ה80, וזאת רק בהתאם למראה העור, כי ידוע לכל שככול שיותר מתבגרים כך העור מאבד מהחיוניות שלו – הוא נראה פחות בריא, מתוח וגמיש, אם כי כיום מבחן זה עשוי להיתקל בלא מעט קשיים, ולו בשל טיפולים מתקנים שאנשים רבים עושים. גם אתם תוהים מדוע עוד עשור מהיום העור שלכם יאבד מהחיוניות שבה הוא מאופיין ומה ניתן לעשות בנידון? להלן הסבר שעשוי לשנות את התמונה, או לפחות את נראות העור.

בעיה לצד מענה

עם הגיל העור שלנו מאבד מהיכולת לשמר לחות ובמקביל הוא ממשיך לצבור שעות של חשיפה לשמש. שני נתונים אלו מובילים אותו להיראות הרבה יותר דק, רפוי, יבש ומלא בקמטוטים, ועל כן או שמשלימים עם כך או שמטפלים בכך. אם מחליטים לטפל במראה העור, די מהר מגלים שקיימים מגוון דברים שניתן לעשות. לצורך הדוגמה ניתן להגן על הגוף מפני חשיפה לשמש וניתן להקפיד על נטילת קולגן לשמירה על עור הפנים.

תפקידו של חלבון קולגן

ציינו את חלבון קולגן כפתרון משקם, ופה נעצור להסביר מהו הקשר שלו למראה העור, וזאת כי הוא בהחלט מהווה גורם מרכזי. ובכן חלבון קולגן מצוי באופן טבעי בגוף אדם – מהווה כ80% מסך משקל העור היבש ותפקידו לבנות חלק מרקמות החיבור – כל מה שנוגע לסחוסים, שרירים, עצמות, עור וכדומה. החלבון פועל בתוך התאים ומחוצה להם ובין היתר משפיע על נראות התא החיצוני. עם זאת, מגיל 20 הגוף מקטין את תדירות ייצור הקולגן, כך שאט אט העור מאבד מהחוזק ומהגמישות שמאפיינים את העור בגילאים הצעירים.

תפקידו של חלבון קולגן

השפעת השמש

נזקי השמש אלו נזקים מצטברים – העור אינו ממהר לשכוח שום חשיפה, גם אם זו חשיפה שחווינו לפני כשלושה עשורים. אי לכך כל קרינת שמש שמתווספת במהלך השנים רק מוסיפה נדבך של הרס לשכבת העור. מכאן שאט אט העור מזדקן – מקבל פיגמנטים ומתייבש.

בין גברים לנשים

בעוד שאצל גברים העור הופך להיות יותר דק באופן הדרגתי, הרי שאצל נשים מדובר בתהליך מואץ שלרוב מתחיל עם הפסקת הוסת. בנוסף, לנשים מבוגרות יש פחות קולגן (לעומת הגברים), נשים יותר מושפעות מגברים בכול הנוגע לחשיפה לשמש ואצל נשים הרבה יותר בולטת הפגיעה באלסטיות של העור. מכאן שאולי נשים הן המין היפה, אך גם המין שעם הזקנה ממהר להיראות יותר רע.

מכאן והלאה

לצד הנאמר ישנן סיבות נוספות. עם הגיל העור שלנו מושפע לרעה מהאטה במטבוליזם, משינויים כימיים ברקמות, משינוי בהספק ייצור ההורמונים ובירידה בבלוטות החלב (בעיקר אצל נשים). מכאן שאם עד גיל 15 העור נחשב מושלם, הרי שעד גיל 25 יתחילו להופיע קמטוטים דקים, עד גיל 35 יופיעו קמטים ראשונים ותיפגע האלסטיות של העור, עד גיל 55 הנקבוביות יגדלו והמרקם ייהפך יותר גס ומגיל 55 צפונה ימשיכו להתווסף קמטים.