בדיקות היריון: מה צריך לבצע בכל שליש?

את עומדת להפוך לאמא, וזה בהחלט מאורע מרגש. לפניך 9 חודשים שמצד אחד אינם פשוטים ומצד שני מאוד מרגשים, בסופם יצטרף למשפחה תינוק חדש. אילו בדיקות הריון תצטרכי לבצע בכל טרימסטר? ריכזנו בעבורך את כל המידע החשוב בנושא.

שליש ראשון

יש נשים שמגלות את ההיריון בשבועות מוקדמים כמו שבוע 4 או 5, ויש מי שמגלות עליו בשבועות קצת יותר מתקדמים כמו שבוע 8 או 10 (בדיוק כשהבחילות מתחילות לצוץ). עם זאת, כדאי להגיע לרופא הנשים שלך ממש לאחר בדיקת ההיריון הביתית, כך שיוכל להסביר לך על המשך התהליך.

למעשה, תוכלי לקבוע תור לאולטרסאונד באינטרנט, רק קחי בחשבון שניתן יהיה לראות את העובר רק משבועות 6-7 ואילך. באולטרסאונד הרופא יקבע את גיל ההיריון, ובהמשך יוכל גם לראות את הדופק של העובר. רופא הנשים שלך יפנה אותך לבדיקות דם ושתן ראשוניות, ובמשך גם לאחות ליווי הריון שתלווה אותך במהלך כל התקופה.

החל משבוע 10 תוכלי לגשת לבדיקת NIPT, שהיא אינה חובה, אך חשוב לציין אותה משום שנשים רבות בוחרות שכן לבצע אותה. כמו כן, שקיפות עורפית וסקר ביוכימי ראשון אלה בדיקות שמתבצעות סמוך זו לזו (יום אחרי יום, או באותו השבוע), וניתן לבצע אותן בין שבועות 10-13+6. עבור שתי הבדיקות האחרונות תצטרכי הפניות של רופא הנשים שלך.

נוסף לכל אלה, אם לא ביצעת בדיקות גנטיות טרם הכניסה להריון, זה בהחלט זמן מעולה לעשות זאת. מדובר בבדיקת דם פשוטה ושאלון גנטי, וניתן לקבוע תור דרך קופת החולים או האפליקציה, ללא צורך במרשם רופא.

בדיקות היריון: מה צריך לבצע בכל שליש?

שליש שני

נשים רבות מספרות כי בשליש השני של ההיריון, התחושה הכללית משתפרת והבחילות נעלמות, כך שזוהי התקופה הטובה ביותר במהלך ההיריון כולו.

בין שבוע 14 לשבוע 16 תצטרכי לבצע סקירת מערכות מוקדמת, ובשבוע 16-20 בדיקת חלבון עוברי (תבחין משולש/מרובע). הבדיקות הללו יסייעו לוודא שהעובר בריא, ויתריעו אם קיימים מומים מסוימים. משבוע 16 ניתן לבצע בדיקת מי שפיר. זו בדיקה שאינה מוגדרת כחובה, ולא כל הנשים צריכות לעבור אותה. התייעצי עם רופא הנשים שלך על מנת להבין אם את זקוקה לה או לא.

בדיקת סקירת מערכות וסקירת מערכות מורחבת מתבצעת גם בשליש זה, כשההמלצה היא לבצע את הבדיקות בין השבועות 19-25. כמו כן, בשבועות 24-26, תוכלי לבצע בדיקת העמסת סוכר שמטרה לגלות סכרת הריון.

בסוף הטרימסטר השני (או תחילת השלישי), נהוג להתחסן נגד שעלת, שהרי מדובר בחיסון שמיטיב עם העובר (למעשה, הוא בעבורו ולא בעבורך).

שליש שלישי

בין שבועות 32-34 יש לגשת לאולטרסאונד לטובת הערכת משקלו של העובר ומעקב אחרי גדילתו והתפתחותו. את הבדיקה הזו תצטרכי לבצע שוב כשבועיים לאחר מכן. בשבועות 35-37, יש לקבוע בדיקת GBS, בהתאם לשיקול דעתו של רופא הנשים שלך. אם עברת את שבוע 40, עליך לקבוע בדיקת מעקב להריון עודף.

תקופה נפלאה ומרגשת

יש לא מעט בדיקות שיש לבצע במהלך ההיריון, כשתקבלי הפניות מסודרות מרופא הנשים שלך. כדי לקבל מידע נרחב על כך, מוטב לפנות לאחות ליווי הריון שתסביר לך על כל בדיקה בנפרד ותסייע לך לצלוח את התקופה. כמו כן, מומלץ לשמור על היגיינה במהלך ביקור בקניון או במקומות ציבוריים, על מנת להקטין את הסיכוי להידבק בנגיף קורונה. נכון, יש להישמר תמיד, אך חשוב להקפיד על כך באופן יסודי במהלך ההיריון (ובייחוד אם אינך מחוסנת).

הריון קל ובידיים מלאות!